Gutenberg er landet – hvad nu?

gutenberg

Her til aften, d. 6.december 2018, blev der udgivet en opdatering til WordPress, som har været undervejs i over to år.

Denne opdatering vil fundamentalt ændre på den måde, man opretter og redigerer sider og nyhedsindlæg i WordPress fremover.

Måske har du allerede hørt om Gutenberg, og hvis du er som de fleste, er du en kende forvirret og fortvivlet over, at WordPress nu ændrer så grundlæggende på sin opbygning.

I så fald er du langt fra alene. Her kommer nogle råd til, hvad du gøre for at sikre, at din hjemmeside stadig fungerer som den skal.

Gutenberg

Vent med at opdatere

Lad os bare være ærlige. Gutenberg kommer til at have børnesygdomme. Det kan ikke undgåes med så fundamental en opdatering, og det kommer til at vare et stykke tid, før Gutenberg ‘bliver voksen’. Som udgangspunkt vælger du selv, hvornår du vil opdatere til WordPress 5.0, som indeholder Gutenberg, og anbefalingen fra mig bliver, at du skal vente i hvert til efter nytår med at opdatere. I de kommende uger vil der komme en række opdateringer af WordPress, som er rettelser til den nye editor, og den hovedpine kan du sagtens slippe for. Lad andre om at kæmpe med børnesygdommene. 

Automatisk opdatering

I nogle tilfælde opdaterer WordPress automatisk til WordPress 5.0. Hvis det er tilfældet for dig, så fortvivl ikke. Det er ikke svært at få din gamle, velkendte editor tilbage.

Ved at installere plugin’et Classic Editor, kan du på et øjeblik deaktivere Gutenberg’s editor, og med det samme får du den velkendte WordPress-editor tilbage.

Vælg et tema, der er Gutenberg optimeret

Rigtig mange temaer til WordPress, har især det sidste halve år forberedt sig på Gutenberg’ udgivelse. Det er derfor værd at undersøge, om dit tema er Gutenberg-optimeret. Her er Google din ven.

Har du betalt for dit tema, f.eks. på ThemeForest, så er der stor sandsynlighed for, at de udvikere du har købt temaet af, har udviklet noget kompatibilitet med Gutenberg. Hermed igen en opfordring til altid at bruge et betalt tema til WordPress. Det kan godt være det koster lidt, når du køber det, men til gengæld slipper du for at stå med et ubrugeligt tema efter en stor opdatering som denne.

De bedste Gutenberg-optimerede temaer, jeg kender er Avada og Enfold. Der skal nok være flere, men det er de to temaer, jeg vil anbefale at kigge på, hvis du skulle være i den uheldige situation, at dit tema ikke er eller bliver Gutenberg-optimeret. Enfold har netop udsendt en opdatering tidligere i dag, så de har formentlig vidst, at Gutenberg var på vej ud.

“Jeg bruger en pagebuilder, som jeg har købt. Er den værdiløs nu, hvor Gutenberg er udkommet?”

Nej, overhovedet ikke. Hvis du har betalt for din pagebuilder, er den stadig alle pengene værd. Når du installerer WordPress 5, vil Gutenberg ganske vist ‘overtrumfe’ din pagebuilder, men du kan overtrumfe Gutenberg med Classic Editor plugin’et.

Uanset om du bruger en gratis eller premium pagebuilder, så har alle de mest udbredte pagebuildere også forberedt sig på Gutenberg. Her er det især værd at nævne Elementor, som nok må siges at være i front når det drejer sig om kompatibilitet med Gutenberg.

Gutenberg kan for så vidt godt betragtes som en pagebuilder, og så alligevel ikke. Gutenberg er først og fremmest en moderne editor til at indsætte tekst og billeder med, og som sagt, den vil kæmpe med børnesygdommene i den nærmeste fremtid, så pagebuildere som Elementor, Divi, Beaver Builder, Visual Composer har stadig stor nytte.

Test din hjemmeside  på et underdomæne

Hvis du har mulighed for det, så opret en kopi af din hjemmeside på et underdomæne, og test hjemmesiden med WordPress 5. Så får du mulighed for at se, hvordan din hjemmeside reagerer på Gutenberg og WordPress 5.

Backup – altid

Det siger næsten sig selv efterhånden, men det er vigigt, at når du på et tidspunkt opdaterer til WordPress 5, at du først laver en komplet backup at dit website.

Til det kan du bruge f.eks. All In One Migration.

Hvad skal vi med Gutenberg?

Jeg forstår godt spørgsmålet, og jeg forstår også at det er træls, at tingene skal ændre sig. Omvendt skal vi se realiteterne i øjnene. Siden WordPress blev lanceret i 2003, har dens editor stort set ikke ændret sig. Der er ikke meget teknologi, der kan holde så længe i vore dage, uden at blive vedligeholdt, opdateret og forbedret. 

Det samme gælder også for WordPress. Dens klassiske editor har gjort det godt i mange år, men er blevet overhalet af andre og nyere CMS-systemers tilgang til at oprette og redigere sider. WordPress har brug for denne opdatering for at kunne levere samme muligheder for at bygge en komplet hjemmeside – vel at mærke uden, at temaer og pagebuilder er bydende nødvendige. Det handler simpelthen om, at WordPress skal kunne mere for sig selv.

Selv har jeg det lunkent med den nye editor. Sidst jeg tjekkede for et par dage siden, var der stadig rapporteret ca. 1200 bugs, som endnu ikke er blevet løst. Det er meget, der stadig skal rettes, inden vi som brugere kan få fuldt udbytte af den nye editor. Men jeg tror også, at den nok skal komme efter det. Microsoft’s Edge-browser havde også en forfærdelig start og var en håbløst ringe browser det første halve år, men den er blevet bedre, og det bliver denne nyhed også. Jeg glæder til at se, hvad den kan udrette, og hvad den kan blive til, men for nu, vil jeg vente med at opdatere, og/eller bruge Classic Editor til at udsætte overgangen til Gutenberg.

Få mere at vide

iThemes er allerede supergodt med i forhold til den nye editor, og har sågar lavet en e-bog og flere videokurser om den, der kan hjælpe dig i gang med at bruge Gutenberg. Find den og mange flere tips her